Een brede kijk op ergotherapie

Het komt regelmatig voor dat mensen vragen: ”wat voor studie volg je?” of ”wat voor werk doe je?” Mijn ervaring is dat het antwoord ´’ik werk als ergotherapeut” vaak niet voldoende is. Met veel enthousiasme leg ik vervolgens uit wat ergotherapie inhoudt en hoe veelzijdig het beroep is.

De beroepsvereniging voor ergotherapeuten omschrijft het als volgt:
Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving.

Een dag bestaat uit 24 uur en iedereen deelt deze tijd anders in. Alleen deze reden zorgt al voor een grote variatie in de werkzaamheden van een ergotherapeut.
De kern van ergotherapie is dat de focus te allen tijde ligt op hetgeen iemand belangrijk vindt. De oorzaak van de ervaren problemen bepaalt voor een groot deel de inhoud van de behandeling. Het meeste bekende onderdeel van ergotherapie is advisering over o.a. hulpmiddelen en woningaanpassingen. Maar minder bekend, en naar mijn mening wel erg waardevol, is de kracht van de begeleiding van de ergotherapeut bij gedragsverandering.

Ergotherapie en gedragsverandering

Ieder mens heeft gewoontepatronen en overtuigingen die bepalend zijn voor de indeling van een dag. Het heeft je gevormd tot wie je bent en hoe je te werk gaat. Wellicht heeft dit ook al veel positiefs opgeleverd! Maar wat als deze gewoontes te belastend zijn; als ze ervoor zorgen dat de klachten juist toenemen? Er ontstaat dan een disbalans tussen belasting (hetgeen wat je doet op een dag) en de belastbaarheid (hetgeen wat je fysiek en mentaal aan kan). Op zo’n moment kan ergotherapeutische behandeling zinvol zijn met als doel meer balans tussen belasting en belastbaarheid te realiseren.

Onder begeleiding van een ergotherapeut kan er een andere, meer passende, indeling gegeven worden aan een dag waarbij de aanpassingsmogelijkheden gaandeweg vergroot worden.

Samen bewandelen we het pad richting de verandering

Voor mij staat in dit proces een gelijkwaardige samenwerking centraal. Oplossingen komen van beide partijen zodat er een breed draagvlak is. Maar uiteindelijk zijn het iemands eigen redenen en motivatie die de veranderingen daadwerkelijk op gang kunnen brengen. Men leert, ondanks de klachten, weer ruimte te maken voor dingen die écht belangrijk zijn rekening houdend met de fysieke en mentale mogelijkheden. Dit zodat de kwaliteit van leven kan verbeteren, en dat is waar ergotherapie om draait!

Ben je benieuwd of een ergotherapeut iets voor jou kan betekenen ? Neem dan gerust contact met ons op.

Gebruikte website voor het citaat:
https://ergotherapie.nl/dit-is-ergotherapie/voor-wie-is-ergotherapie/

Deel dit bericht

Over de auteur

Climmy Timmermans

Climmy Timmermans is een ervaren ergotherapeut, gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Al tijdens haar opleiding, die ze in 2014 begon, voelde ze een sterke affiniteit met dit aandachtsgebied. Met een groot zorghart en passie heeft Climmy gedurende haar studie en verdere loopbaan doelbewuste stappen gezet om zich te specialiseren in de begeleiding van mensen met langdurige klachten. Inmiddels heeft ze zes jaar ervaring en oefent ze haar vak met veel plezier en toewijding uit.

Climmy’s missie is om meer bewustzijn te creëren rondom chronische pijn en vermoeidheid, en om haar cliënten te helpen meer grip te krijgen op hun klachten. Haar specialisatie richt zich op het vinden van een gezonde balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit houdt in dat ze cliënten helpt bij het vinden van een evenwicht tussen wat ze willen of moeten doen op een dag en wat ze fysiek en mentaal aankunnen. Hierbij speelt persoonlijk contact en een gelijkwaardige samenwerking een belangrijke rol in haar aanpak.

Climmy kijkt verder dan alleen de fysieke klachten. Ze onderzoekt de verschillende factoren die invloed hebben op het energieniveau van haar cliënten, en vertaalt deze naar praktische en haalbare adviezen. Door de aandacht te richten op zowel de lichamelijke als de mentale aspecten van de klachten, streeft Climmy ernaar haar cliënten te helpen een betere kwaliteit van leven te bereiken.

Buiten haar werk is Climmy graag actief in de natuur. Ze geniet ervan om te wandelen of fietsen in het bos met haar gezin, wat voor haar een moment van pure ontspanning is. Daarnaast is ze regelmatig te vinden in de trainingszaal, waar ze op woensdagmiddag haar eigen energie weer op peil brengt.