Hoe echografie jouw herstel bevorderd

Bij echografie denk je vaak aan een onderzoek binnen het ziekenhuis. Maar het is ook mogelijk dat jouw fysiotherapeut bij Knooppunt ervoor kiest om een echo te laten maken binnen de praktijk. Binnen Knooppunt zijn er een aantal therapeuten die een extra opleiding hebben gevolgd voor echografie.

Hoe werkt echografie?

Echografie vormt geluidtrillingen om in beelden op het echoapparaat. De geluidsgolven worden uitgezonden door een zender (transducer) die geplaatst wordt op de huid. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. Zo wordt elke structuur in een bepaalde grijstint op het scherm weergegeven.

Waarom maken we een echo bij bepaalde klachten?

We doen dit vooral om onze bevindingen uit het fysiotherapeutisch onderzoek te controleren en te bevestigen. De meerwaarde van echografie is dat we de juiste behandelstrategie kunnen kiezen voor jouw klacht.

Een echografisch onderzoek maakt het stellen van een diagnose veel specifieker. Gaat de structuurverandering samen met de functiestoornis? Moet dit worden behandeld in het ziekenhuis of kunnen wij dit zelf? Een gescheurde pees vergt namelijk een andere aanpak dan een gezwollen pees. Een echografisch onderzoek maakt het bovendien ook mogelijk om herstel belemmerende factoren zoals een cyste of verkalking eerder aan het licht te brengen. Met echografie kun je van tevoren een bepaalde behandelmethode kansrijk inschatten. Door (gefocusseerde) shockwave, EPTE of EMTT te combineren met echografisch onderzoek kan er door onze therapeuten doelgericht worden behandeld, waardoor je sneller van je pijn af bent.

Wat kunnen we goed beoordelen met een echo?

Op de echo kunnen we vooral spieren, pezen, kapsel, banden en calcificaties (kalkvorming) goed beoordelen. Ook kunnen we zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Daarnaast is het mooie van de echo dat we ook dynamisch (bewegend) kunnen kijken wat in het gewricht gebeurt en waardoor er klachten ontstaan. We gebruiken de echo voornamelijk voor schouderklachten, heupklachten, knieklachten, elleboogklachten, achillespeesklachten, hielspoorklachten en enkelklachten.

Voordelen echografie

  • Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos.
  • Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging.
  • Je hoeft niet naar het ziekenhuis voor een echo. Jouw fysiotherapeut heeft dit moderne onderzoek in huis.
  • Dankzij echografie kan de fysio met grotere zekerheid een juist behandelplan instellen en ben je sneller van jouw klachten af.
  • Het echografisch onderzoek kan na enkele weken worden herhaald, om het herstel te kunnen volgen.
  • Indien jouw therapeut dat wenselijk of noodzakelijk vindt, kan hij jou naar aanleiding van de echo heel gericht doorverwijzen naar een arts of specialist

Schouderpijn

Een veel voorkomende klacht is schouderpijn, de precieze oorzaak van schouderklachten is vaak moeilijk te achterhalen maar komt meestal door overbelasting van de schouder. Hierbij kunnen de pezen, spieren en/of slijmbeurs aangedaan zijn. Het maken van een echo kan helpen naast het reguliere fysiotherapeutische onderzoek een juiste diagnose te stellen. Wanneer er een duidelijker beeld geschetst is waar de klachten vandaan komen kan er ook een gerichter traject gestart worden en kan de therapeut in overleg met jou de juiste interventie kiezen. Zijn de klachten nog niet heel lang aanwezig en is er geen schade zichtbaar op de echo, dan is het vaak genoeg om een geschikte aanpassing op de belasting van de schouder te doen om te klachten te verhelpen. Echter wanneer de klachten al langer aanwezig zijn, de pees aangedaan is of wanneer er sprake is van calcificaties (kalkafzettingen) op de pees, dan kan (gefocusseerde) shockwave therapie, EPTE-therapie of EMTT een goede behandelstrategie zijn.

Ben jij benieuwd naar de verschillende behandelmethode binnen ons pees en spier expertise centrum? Neem dan een kijkje op shockwave-healthcenter.nl

Deel dit bericht

Over de auteur

Ward Stroucken

"Samen met een cliënt proberen het optimale uit de behandeling te halen, dat vind ik een uitdaging"

Mijn naam is Ward Stroucken, ben Venlonaar in hart en nieren en ik werk al vanaf 2014 bij Knooppunt Centrum voor Gezondheid. Ik heb eigenlijk vanaf dat ik op de basisschool zat al altijd geweten dat ik later iets met sport en bewegen wilde doen. In eerste instantie heb ik altijd gedacht dat ik gymleraar wilde worden. Na het VMBO ben ik naar de CIOS in Sittard gegaan. Tijdens deze opleiding heb ik het keuzevak Sportmassage gevolgd. Vanaf toen is mijn interesse voor fysiotherapie eigenlijk opgebloeid. Na mijn CIOS-opleiding heb ik dan ook gekeken naar de opleidingen Gymdocent en Fysiotherapie. Toen heb ik besloten om Fysiotherapie te gaan studeren in Nijmegen.

Na het behalen van mijn bachelor diploma heb ik in 2017 nog een
afgerond.

Het leuke aan fysiotherapie vind ik de verschillende verhalen van mensen. Ik heb in de afgelopen jaren namelijk gemerkt dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Geen een persoon is hetzelfde. Om deze personen te mogen helpen bij het bevorderen van hun beweging en het verhelpen van hun klachten geeft mij een enorm belonend gevoel.

Naast met alleen op het werk met sport bezig te zijn, ben ik hier in mijn vrije tijd ook veel mee bezig. Sporten die ik onder andere beoefen zijn voetbal, tennis en hardlopen. Het meedoen aan goede doelen met sport vind ik erg leuk. Ik doe bijvoorbeeld ook mee aan de